PLANINARSKO SMUČARSKO DRUŠTVO VILINAC JABLANICA

Planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice osnovano je 3.9. 1950. god. u selu Doljanima, a nastalo je asistencijom Planinarskog saveza BiH. Prvi predsjednik bio je Osman Hrvić. Društvo je odmah dobilo na upravljanje planinarsku kuću na Vilincu koja je iste godine poslije požara 1949. godine, izgradjena, a u čijoj gradnji su uzeli velikog učešća članovi Društva.


U Jablanici decembra 1950. godine dolazi do osnivanja Planinarskog društva Čvrsnica, a 1961 godine se spajaju ova dva društva pod imenom Vilinac sa sjedištem u Jablanici. 1977. god. postavlja se limeni pokrov na kuću. Na skupštini održanoj maja 1974. god. društvo dobija prizvuk smučarsko zahvaljujući aktivnostima na ovom obliku rada i prirodnim uslovima u kojima društvo provodi svoju aktivnost.

Od 1968. do 1991.  godine Društvo organizovano izvodi ljetovanja i zimovanja za djecu školskog uzrasta na Vitlenici i Risovcu. Društvo je pored kuće na Vilincu (1961 m n/v) posjedovalo i planinarski objekat na Risovcu (1280 m n/v) izgradjen uz pomoć H.E. Jablanica i radnih ljudi i gradjana Jablanice.

1989. god. Planinarsko smučarsko društvo Vilinac vrši kompletnu rekonstrukciju kuće, iznoseći na Vilinac preko tri tone raznog materijala. Kuća je obložena novim rebrastim limom, umjesto dotrajale šindre, postavljaju se novi prozori željeznog profila, mijenjaju se podovi, postavlja se lamperija i novi viseći elementi, gromobran, nove klupe i šporet. Radove su izveli: Malović Abdulah-Avdo, Malović Ajdin, Zebić Enver, Zebić Sanjin, Zebić Mufid, Krnjić Hazim, Zećo Enver, Ivković Meho, Drežnjak Sadik, Efica Ibrahim, Halebić Semsudin i Salihagić Mirsad.

Subota 16. oktobar 2010. ostaće upisan zlatnim slovima u bogatoj historiji Planinarskog smučarskog Društva Vilinac iz Jablanice. Svečano je otvoren obnovljeni planinski dom na Vilincu 1961 m.n.v. ( Čvrsnica)...

Dom koji je napravljen daleke 1939 godine ispod samog vrha Veliki Vilinac 2118 m.n.v. bio je jedan od najatraktivnijih planinskih domova u bivšoj državi. Devastiran je u ratu, a članovi Društva su 2006 god. pokrenuli inicijativu za njegovu obnovu. Sa minimalnim finansijskim sredstvima započet je veliki posao i krenulo se sa volonterskim radnim akcijama, prvo sa čiscenjem srušene unutrašnjosti, a zatim sa iznošenjem matrerijala neophodnim za obnovu. Po suncu, kiši, snjegu nošen je na ledjima članova Društva materijal neophodan za obnovu, tako da je za pet godina izneseno preko 10 tona materijala. Na svu sreću Vilincu je pomogla i helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH koja je prepoznala važnost ovoga projekta.
Pri obnovi pod budnim okom glavnog majstora Širića Fadila - Škulja gledalo se na svaku sitnicu prilikom radova. Sve je radjeno vrhunski i po ugledu na slicne domove u Alpama. Dom može da primi preko 50 gostiju i posjeduje sve uslove za ugodan boravak. U to su se uvjerili i gosti iz Splita i Beograda koji su pohodili Čvrsnicu.

Prilikom otvaranja i pored kišnog vremena bilo prisutno preko 100 planinara iz cijele BiH. Dom je otvorio stari zaslužni član 65 godišnji Krnjić Alija - Levi koji je dao neizmjeran doprinos u iznošenju materijala za dom. Nakon otvaranja nastavljeno je druženje u domu uz pjesmu i slavlje. U domu će raditi domar Drežnjak Remza koji će se brinuti za ugodan boravak gostiju.

Sve će biti na komercijalnoj osnovi tako da će dom biti samoodrživa investicija. Planinski dom na Vilincu daje jednu novu dimenziju planinskom turizmu u BiH jer radi se o jedinom takvom objektu na planini Čvrsnici koja je ljepotica medju BiH planinama. Do doma se najbrže stiže preko Risovca za nekih 3 sata planinarenja po prekrasnim nedirnutim predjelima.

PSD Vilinac je u 2010. godini  proslavilo 60 godina postojanja tim povodom je upriličena svečana akademija povodom godišnjice Društva.

 Društvo će u narednom periodu nastaviti sa promocijom prirodnih ljepota Jablanice i njihovim uredjenjem i očuvanjem. U narednoj godini se nastavlja sa čišćenjem i markiranjem planinskih staza i puteva kao i sa dodatnim uredjenjem doma. PSD Vilinac se zahvaljuje svima koji su pomogli da ovaj veliki posao uspješno privedemo kraju.