PLANINARSKO SMUČARSKO DRUŠTVO VILINAC JABLANICA

R.b.

 

1.

Naziv organizacije

Planinarsko-smučarsko društvo „Vilinac“ Jablanica

2.

Datum osnivanja

1950 godine

3.

Adresa

Omladinsko šetalište bb 88420 Jablanica

4.

Telefon

++387 (0)65 718 298

5.

E-mail

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

6.

Web stranica

www.vilinac.ba

7.

Kontakt osoba

Sabahudin Spahović

8.

Kratki opis organizacije

PSD Vilinac je planinarsko društvo koje gaji višedecenijsku tradiciju planinarenja u BiH i jedno je od najstarijih planinarskih društava u Državi. Posjedujemo vlastiti dom na nadmorskoj visini od 1961 metar i jedini je takav na području balkana do kojeg se ne može doći vozilom gdje obezbjeđujemo smještaj i ishranu za posjetioce. Organizujemo planinarske ture (ljetne i zimske) turnoskijaške ture , bez vremenskog ograničenja,  prema želji posjetilaca na planine Prenj i Čvrsnicu, sa mogućnošću narudžbe ishrane i pića po želji posjetilaca. U sklopu društva djeluje i vodička služba sa vrhunski osposobljenim vodičima od kojih su dvoica instruktori vodičke službe i perfektno poznaju planine Prenj i Čvrsnicu.

9.

Broj uposlenih

Nijedan

10.

Aktivnosti

Promocija zdravlja, prirodnih ljepota naših planina Prenja i Čvrsnice. Čast nam je i zadovoljstvo pružiti Vam priliku da slobodno vrijeme provedete na nekoj od naših planina. Pomenute planine nude mnoštvo endemskih kako biljnih tako i životinjskih vrsta.  Netaknuta priroda i bogat sadržaj na pomenutim destinacijama samo su dio onoga što se riječima ne može opisati nego je potrebno doći i vidjeti. U sklopu posjete planini Čvrsnici za vrijeme ljetnog perioda od 01.07.do 30.09 nudimo kupanje na prirodnom jezeru CRVENJAK koje se nalazi na 2000 metara nadmorske visine

11.

Cijena po osobi

Prema dogovoru

12.

Usluge smještaja

Posjedujemo vlastiti smještaj na planini Čvrsnici (Planinarski dom Vilinac 1961 m n/v) sa 30 mjesta za spavanje, grijanjem, dekama, spužvama i jastucima, kao i smještaj u samom gradu Jablanici polaznoj tačci za posjete pomenutim planinama.

13.

Usluge hrane

Osiguravamo ishranu i piće prema želji posjetilaca koja je uključena u cjenu po osobi.

14.

Trajanje aktivnosti

Prilagođavaju se željama posjetilaca.

15.

Sezona aktivnosti

Tokom cjele godine.

1.

Naziv aktivnosti

Planinarenje i turno skijanje, uspon feratom.

2.

Kratki opis aktivnosti

Posjeta planinama Prenju i Čvrsnici tokom ljetnog i zimskog perioda je istinski  užitak za planinare koji su željni netaknute prirode u kojoj se mogu naći mnoge endemske kako biljne tako i životinjske vrste. Turno skijanje je poseban užitak na planini Čvsnici koja obiluje mnoštvom prelijepih predjela za turnoskijaše na visini od 2228 metara i izazov je za sve zaljubljenike u tu vrstu hobija. Na turno skijanje povest će Vas veoma iskusni turnoskijaši našega društva sa tradicijom turnog skijanja starom preko 30 godina.

3.

Sezona

Sva godišnja doba za planinare, zima za turno skijanje.

4.

Trajanje

Prema želji posjetilaca

5.

Broj učesnika

Maksimalno 30 planinara, 20 tunoskijaša.

6.

Cijena po osobi

Prema dogovoru

7.

Smještaj

Vlastiti smještaj na planini Čvrsnici u planinarskom domu koji je opskrbljen električnom energijom i izvorom pitke vode.

8.

Transport

Obezbjeđen

9.

Vrijeme polaska i povratka

Prema dogovoru

10.

Mjesto polaska

Prema dogovoru

11.

Potrebne vještine

Dobra fizička pripremljenost za planinarenje u ljetnim i zimskim uslovima, poznavanje osnova tehnike turnog skijanja želja za boravkom u prirodi.

12.

Neophodna oprema

Za planinare u zimskim i ljetnim  uslovima (ruksak, planinarske cipele, kabanica, prva pomoć, voda i dr.) a za turnoskijaše turne skije sa kožama, kaciga, naočale, zimska odjeća, cipele za turno skijanje, krema za sunce, boca za vodu i dr. prema vlastitim željama

13.

Upute do početne lokacije

Po dogovoru

14.

Napomena

Organizovanje posjeta kulturno-historijskim spomenicima u gradu Jablanica (Muzej BITKE ZA RANJENIKE), gastronomska ponuda tradicionalnih jela i nadaleko čuvene Jablaničke JANJETINE, potočne pastrmke uzgojene na prirodnim rijekama,  domaćih pita (BUREK, SIRNICA, ZELJANICA),obilazak jednog od najljepših izvora u Evropi izvora rijeke ŠANICE, posjeta nalazištima Jablaničkog GRANITA, degustacija domaćih rakija (šljivovica, loza, jabukovača, kruška, višnjevača, orahovača) i mnogi drugi sadržaji.

15.

Otkazivanje ture

Za organizaciju zimskih i ljetnih, kako planinarskih tako i turnoskijaških tura potrebno je minimalno 5 učesnika. Izleti mogu biti otkazani od strane organizatora ili od strane sudionika uz prethodnu najavu odustajanja minimalno 2 dana ranije uz obavezno javljanje organizatoru. Ukoliko se na zahtjev učesnika tura ne otkaže na vrijeme obavezno je plaćanje nastalih troškova organizatoru.