PLANINARSKO SMUČARSKO DRUŠTVO VILINAC JABLANICA

Napokon je došao dan da se ideja za osvajanje najvišeg vrha Zapadne Evrope Mon Blana, koja je nastala još puno ranija, sprovede u djelo.

Iako je vrijeme u Jablanici bilo kišovito, članovi PSD “Vilinac” Jablanica Muhamed Idrizović Buco i Hindić Zijad su, nakon kraće pripreme uz pomoć i podršku PSD”Vilinac” i Kluba ekstremnih sportova “Four Seasons” i drugih, dana 02.09.2014. godine, automobilom krenuli u susret ostvarenju njihovog dugogodišnjeg sna, tj. osvojiti, do sada za njih, neosvojivo.

Čitavim putem kroz Hrvatsku, Sloveniju pa dijelom i Italiju pratilo ih je loše vrijeme. Ali to ih nije pokolebalo jer su vjerovali u prognoze da će ih dočekati sunce u Alpama. Vjera se isplatila kad su prolaskom kroz tunel ispod Mon Blana ugledali osunčani Šamoni. Taj dan su u proljetnoj atmosferi proveli obilazeći i uživajući u ljepotama Šamonia.

Drugi dan ujutro prebacuju se gondolom do Aiguille du Midi na visini od 3.800 metara gdje dan provode u neophodnoj aklimatizaciji. U večernjim satima se istim pravcem vraćaju u Šamoni.
Nakon provedene noći u kampu Šamoni ujutro kreću zupčastom željeznicom do mjesta koje se zove Orlovsko gnijezdo na visini 2.370 metara. Dalje se ide stazom kroz kamenjar do doma Tete Rousse na visini oko 3.200 metara pa preko “kuloara smrti” koji je dobio ime  zbog uskog puta i konstantnog odrona kamenja preko staze. Nastavak je preko stijene De Gutere sa vertikalnim usponom od oko 600 metara do doma De Gutere na oko 3.800 metara.

Nakon odmora u domu, negdje oko 2 sata iza ponoći, kreću u završni uspon prema vrhu. Ledeni put dobrim dijelom vodi samim bridom a sa jedne i druge strane je provalija pa zahtijeva veliku opreznost i osiguranje konopcima.

Ali sav taj pređeni put, napor, hladnoća je zaboravljen izlaskom na sami vrh u zoru 06.09.2014. godine poslije skoro 5 sati napornog hoda, jer to je i bio taj san, dočekati izlazak sunca na krovu Evrope i uživati u beskrajnom pogledu koji je sezao stotinama kilometara unaokolo.

U ostvarenju ovog sna pomogli su u obezbjeđenju potrebne opreme i finansijskih sredstava PSD”Vilinac” Jablanica, Stanica GSS Jablanica, “Maksumić komerc” Konjic, SZR „SUNCE” Jablanica, Klub ekstremnih sportova „Four Seasons” te Amir Drežnjak na čemu im se učesnici ovog pohoda najiskrenije zahvaljuju.